Press

Raoul Wallenbergre emlékeztek születésének 100. évfordulóján Hanoiban 2012. december 11-én. Magyarország és Svédország Nagykövetségeinek szervezésében a Hanoi Kulturális Egyetemen több mint száz fiatal vietnami egyetemista ismerhette meg a svéd diplomata életét a Wallenberg-emlékév vietnami rendezvényén. A fogadó ország részéről az egyetemet a rektor-helyettes képviselte, aki megnyitotta a vetítést.

A megemlékezésen az "Ember az embertelenségben" című filmet Torda Eszter magyar, valamint a tiszteletbeli vendég Meirav Eilon Shahar izraeli nagykövet asszony beszédei nyitották meg, a rendezvényt Camilla Mellander svéd nagykövet asszony szavai zárták.

Az egyetem az esemény után fényképes beszámolót jelentetett meg a honlapján, ennek linkje az alábbi: http://huc.edu.vn/chi-tiet/2188/Chuong-trinh-giao-luu-chieu-phim-va-trien-lam--nhan-dip-ky-niem-100-nam-ngay-sinh-cua-Raoul-Wallenberg.html.

2012. december 6-án három nagykövetség (magyar, izraeli, svéd), valamint az ottawai zsidó közösség közös szervezésében „Perspectives on Raoul Wallenberg” címmel nemzetközi panelbeszélgetésre került sor az ottawai Hadtörténeti Múzeumban. A panelbeszélgetésbe minden együttműködő partner egy felszólalót delegált, akik felszólalásuk sorrendjében a következők voltak:

Brian PALMER a svéd Uppsalai Egyetem szociális antropológia tanára
Téma: a civil kurázsi megnyilvánulási formái és fontossága
MÁTHÉ Áron történész, a Terrorháza Múzeum volt kutatásvezetője (szeptemberig)
Téma: Magyarország a második világháború végén, Wallenberg magyar szemmel
Irving ABELLA a York Egyetem kanadai zsidó történelem tanára
Téma: Kanada hozzáállása az európai zsidó menekültekhez
Irwin COTLER kanadai liberális parlamenti képviselő, a liberális kormány idején igazságügyi  miniszter
Téma: az antiszemitizmus általános bírálata

A panelbeszélgetést Mario Silva a Holocaust oktatására létrehozott nemzetközi munkacsoport elnöke (2011-ig kanadai liberális parlamenti képviselő) moderálta. Az eseményt Markus Taurianen svéd nagykövet nyitotta meg a mintegy 100 fős hallgatóság előtt.

2012. december 4-én a brüsszeli magyar nagykövetségen került megrendezésre - Izrael és Svédország nagyköveteinek részvételével -  a Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából készült kiállítás megnyitó ünnepsége.

Dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba akkreditált nagykövete megnyitó beszédét  követően Yaacov Jacques Révah izraeli és Ulrika Sundberg svéd nagykövet, valamint az Európai Iskola igazgatója, Ruiz-Esturla asszony szólt az egybegyűltekhez.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a dán, a bolgár, a brit, a lett és az ír nagykövet, illetve az USA nagykövetség első beosztott diplomatája is, a brüsszeli DT számos más tagja mellett. A magyar Európai Parlamenti képviselők közül Herczog Edit, Gurmai Zita és Göncz Kinga volt jelen. A belga kormányt Jan Deboutte nagykövet, az ITF (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research) belga elnökségének nevében is képviselte.

December 4-én este 19 órától Mindszenty József bíboros születésének százhuszadik és Raoul Wallenberg születésének századik évfordulója emlékére a Magyra Házban tartottak pódiumbeszélgetést. A beszélgetésben a nagyköveti köszöntőt követően dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, (Szeged-Csanádi Egyházmegye), dr. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) és dr. Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens (PPKE JÁK Jogtörténeti Tanszék, ELTE ÁJK Jogtörténeti Tanszék) vettek részt. A moderátor Pálffy István országgyűlési képviselő volt.

A Nagykövetség, a Magyar Hullám, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Székely-Hargita Alapítvány és a Magyar Néppárti Delegáció szervezésében megvalósult este sokakat vonzott és a brüsszeli magyar közösség tagjai mellett több néppárti képviselő, így Deutsch Tamás és Bagó Zoltán is ellátogatott a beszélgetésre.

A magyar nagykövetség honlapján a következő hírek kerültek elhelyezésre:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/BRUSSELS_BILAT/hu/Hirek/Wallenberg-kiállítás.htm

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/BRUSSELS_BILAT/hu/Hirek/Wallenberg-Mindszenty+pódiumbeszélgetés.htm

Mindkét eseményről tudósított a Magyar Távirati Iroda, ill. több más magyar médium, valamint a kormány.hu portál is:

Schmidt: Wallenberget a Szovjetunióban meggyilkolták

http://mno.hu/kulfold/schmidt-wallenberget-a-szovjetunioban-meggyilkoltak-1122419

Wallenbergre és Mindszentyre emlékeztek a brüsszeli magyarok

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/12/05/06/Wallenbergre_es_Mindszentyre_emlekeztek_a_brusszeli_magyarok.aspx

Wallenbergre és Mindszentyre emlékeztek adventkor a brüsszeli mag... (Kormány.hu)

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg kedd este a brüsszeli Magyar Házban tartott adventi rendezvényen, amelyet közösen szervezett a Magy...

Wallenbergre és Mindszentyre emlékeztek a brüsszeli magyarok (Magyar Kurir)

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg november 4-én, este a brüsszeli Magyar Házban tartott adventi rendezvényen.

Mindszentyre és Wallenbergre emlékeztek a Magyar Házban (Magyar Hírlap)

Mindketten engedelmeskedtek az erkölcs parancsánakMHO   E két jeles személyiség életútját a meghívott vendégek - Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád egyházmegyei megyéspüspök, Köves Slomó, az Egységes Magyarország...

Wallenbergre emlékeztek - a mai fenyegetések árnyékában (Stop.hu)

Wallenberg öröksége: nemet a neonácizmusra. "Ember az embertelenségben" címmel nyílt kiállítás kedden Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából Magyarország belgiumi nagykövetségén.

 

Emléktábla holokausztáldozatoknak és embermentőknek (www.kormany.hu)
Emléktáblát állított a Külügyminisztérium a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán, közel a Duna-parthoz.

Wallenberg megemlékezés Vilniusban

2012. december 4-én Magyarország nagykövetsége a vilniusi svéd nagykövetséggel együttműködésben és a Litvániába is akkreditált rigai izraeli nagykövetség támogatásával ünnepélyes kiállítás megnyitót rendezett Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából. A kiállításnak és a megemlékezésnek a vilniusi „Vilna Gaon Állami Zsidó Múzeum és Tolerancia Központ” adott helyet.

A Külügyminisztérium által készíttetett roll-up posztereken alapuló kiállítás megnyitó ünnepségén beszédet mondott Markas Zingeris író, a múzeum igazgatója, Cecilia Ruthstrom-Ruin svéd és Pecze Zoltán magyar nagykövet, valamint felolvasták a Rigából akkreditált izraeli nagykövet, Hagit Ben-Yaakov köszöntőjét. Terror Háza Múzeum által készített „Ember az embertelenségben” című film vetítését követően Ulf Zander, a Lundi Egyetem professzora tartott előadást, “The Scarlet Pimpernel of the Holocaust. Raoul Wallenberg as a History-Cultural Symbol“ címmel. A programnak Boris Kirzner hegedűművész játéka adott zenei keretet.

Wallenberg megemlékezések Japánban

A tokiói Magyar Nagykövetség kezdeményezésére, Svédország és Izrael külképviseleteivel együttműködve a Wallenberg Emlékév tiszteletére indított közös programsorozat keretében, a „Humanitárius Diplomácia – Diplomaták, akik zsidókat mentettek meg” című szimpóziumra december 4-én került sor a tokiói Hosei Egyetemen.

Az  egyetem rektora, Masuda Toshio professzor megnyitóbeszéde után az érintett nagykövetségek képviseletében a három első beosztott – Dr. Gerelyes István, Peleg Lewi (Izrael) és Ulf Sörmark (Svédország) mondtak köszöntőbeszédet. A program első részében Ishioka Fumiko, a Tokyo Holocaust Education Resource Center igazgatója tartott előadást Wallenbergről, majd Hasegawa Sukehiro, az egyetem Jogi Karának Nemzetközi Politikai Tanszékének professzora idézte fel a „japán Wallenberg”, Sugihara Chiune érdemeit.

A  Wallenberg Emlékév keretében, nagykövetségünk kezdeményezésére, - fenti szimpóziumon kívül - Japánban az alábbi rendezvények kerültek megrendezésre:

2012. október 18. : A tokiói Wallenberg Emlékév megnyitó rendezvénye a svéd nagykövetségen, amelynek keretében a Terror Háza Múzeum "Ember az Embertelenségben" című dokumentumfilmje és a "Jó estét Wallenberg úr" című koprodukciós film került levetítésre. A Külügyminisztérium által készíttetett hat darabos tablókiállítás is bemutatásra került.

2012. október 25. : Wallenberg emlékfa ültetése és előadás Wallenbergről a Josai Nemzetközi Egyetemen – Dr. Kovács Zoltán, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szerdahelyi István tokiói nagykövet, valamint Lars Vargö svéd és Nissim Ben-Shitrit izraeli nagykövet részvételével.

2012. november 21.: Wallenberg emlékfa ültetése a Tsukuba Egyetemen –  Dr. Gerelyes István első beosztott, Peleg Lewi (izraeli ügyvivő) és Ulf Sörmark (svéd első beosztott) részvételével

A Tokiói Magyar Kulturális Központ szervezésében további megemlékezésekre kerül sor december folyamán a Waseda Egyetemen és a Hokkaido Egyetemen, ahol többek között ismét levetítésre kerül az "Ember az Embertelenségben" című dokumentumfilm is.

Wallenberg megemlékezés Cipruson

Ez év december 5.-én a magyar, a svéd és az izraeli nagykövetség közös szervezésében, a Ciprusi Egyetemen bemutatásra került a „Jó estét, Wallenberg úr” c. film. A vetítésen mintegy 120 ember jelent meg, köztük George Vasziliu volt köztársasági elnök, Antonisz Paszhalidesz volt kereskedelmi miniszter, számos nagykövet, valamint a Ciprusi-Magyar Baráti Társaság elnöke is.

A vetítést követően a magyar nagykövetség fogadást adott, amelynek keretében került sor a  Wallenberg esszépályázat győzteseinek jutalmazására. A  - három nagykövetség által közösen kiírt - pályázaton az ország általános iskoláinak felső tagozatos diákjai és gimnazistái vehettek részt. A „Budapest, 1944, német megszállás: Mit tettem volna, ha én lettem volna Raoul Wallenberg?” címmel meghirdetett pályázatra 25 dolgozatot adtak be. Mindkét korosztályban az első 3 helyezett oklevelet és könyvjutalmat kapott, továbbá a két első helyezett dolgozata felkerül Izrael nicosiai nagykövetségének honlapjára, illetve ígéretet tett azok publikálására a Politis c. napilap.

A rendezvényt megelőzően két nappal nagykövetségünk a fogadás helyszínén felállította a Külügyminisztérium által készíttetett utazó kiállítást, amely a hónap végéig látható az egyetemen.

Wallenberg megemlékezések Szlovákiában

Esemény: Wallenberg-emléktábla megkoszorúzása
Időpont: 2012. március 03.
Helyszín: Érsekújvár

Balogh Csaba, Magyarország Szlovákiába akkreditált nagykövete látogatást tett az érsekújvári hitközségben, ahol közösen megkoszorúzták a zsinagóga falán elhelyezett Wallenberg-emléktáblát.

Esemény: A „Jó estét Wallenberg úr” című film vetítése.
Időpont: 2012. november 16.
Helyszín: Pozsony, Mladost filmszínház

Pozsony központi terén, a Hviezdoslav téren (régi nevén Kossuth tér, Sétáló tér) található Mladost filmszínházban került sor a „Jó estét Wallenberg úr” című svéd-magyar koprodukcióban készült film vetítésére. A rendezvényt a magyar nagykövetség a (bécsi) svéd nagykövetséggel együttműködésben szervezte. A vetítésen megjelent Svédország pozsonyi főkonzulátusának tiszteletbeli konzulja, Izrael állam nagykövete, az USA nagykövete, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának vezetője.


Esemény: Koszorúzási ünnepség Wallenberg pozsonyi köztéri emlékművénél
Időpont: 2012.november 21.
Helyszín: Pozsony

Raoul Wallenberg egyetlen köztéri emlékművét Pozsonyban 2004. november 14-én leplezték le. A koszorúzást a magyar nagykövetség a svéd nagykövetséggel együttműködésben valósította meg, az ünnepi beszédet Svédország tiszteletbeli szlovákiai főkonzulja mondta el. Magyar részről Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára helyezte el a megemlékezés koszorúját. Koszorúzott továbbá Izrael Állam nagykövete, az USA nagykövete, a spanyol nagykövetség képviselője, a Most-Híd parlamenti frakcióvezetője.

Esemény: Nemzetközi tudományos konferencia Wallenberg tiszteletére
Időpont: 2012.november 21.
Helyszín: Somorja

Somorján, a Fórum Kisebbségkutató Intézet bázisán nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek Wallenberg tiszteletére. A konferenciát kísérő rendezvényként bemutatták a Külügyminisztérium által készíttetett hordozható Wallenberg kiállítást, valamint levetítették a Wallenbergről szóló dokumentumfilmet.

A konferenciát Németh Zsolt államtitkár nyitotta meg, hangsúlyozta: az emlékév egyik üzenete az volt, hogy egyértelművé tette, Magyarország kormánya határozottan elítéli és elutasítja az antiszemitizmus minden formáját valamint kiemelte, hogy a magyar fél erkölcsi példaként tekint Esterházy Jánosra.

A konferencián felszólalt Alexander Ben-Zvi, Izrael Állam pozsonyi nagykövete is. Az előadók között volt továbbá Szita Szabolcs professzor, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója, Eduard Nižňanský, a pozsonyi Comenius Egyetem professzora, Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet történésze, Szarka László, a Selye János Egyetem tanára, Katarína Hradská, a Szlovák Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézete kutatója, Botos János és Salamon Pál a budapesti Holokauszt Emlékközpontból, Koncsol László író és végül Fiamová Martina a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetéből.

A rendezvényekről megjelent híradások:

Fotósorozatok:
http://ujszo.com/foto/2012/11/21/raoul-wallenberg-tiszteletere-rendeztek-nemzetkozi-konferenciat-a-somorjai-forum
http://www.foruminst.sk/hu/1/fooldal/0/2012-11-21/1/768/embermentok_magyarorszagon_es_szlovakiaban_nemzetkozi_konferencia_raoul_wallenberg_tiszteletere

A konferencia előadásai:
http://www.foruminst.sk/hu/1/fooldal/0/2012-11-21/1/768/embermentok_magyarorszagon_es_szlovakiaban_nemzetkozi_konferencia_raoul_wallenberg_tiszteletere

Németh Zsolt
http://vimeo.com/54028418

Izraeli nagykövet
http://vimeo.com/54030014
Öllős László
http://vimeo.com/54029589
Szita Szabolcs
http://vimeo.com/54036405
Eduard Niznansky
http://vimeo.com/54044964
Simon Attila
http://www.televizio.sk/2012/11/simon-attila-megjegyzesek-esterhazy-janos-es-a-zsidokerdes-kapcsan/

Egyéb híradások
http://www.niton.sk/documents/2-362-10369-wallenberg_megh_pozv_invit.pdf
http://www.felvidek.ma/felvidek/regio/36541-konferenciat-szerveznek-a-wallenberg-centenarium-alkalmabol
http://www.selyetori.sk/index.php?p=kepek&t=a&xp=&Data_Id=475&MId=&Lev=&Ind=1&P=index,hu,
http://www.dunataj.net/nemeth-zsolt-a-gyuloletre-uszitas-merenylet-a-nemzet-ellen/
http://www.hirek.sk/video/20121122140851/Wallenberg-konferencia-Somorjan.html
http://www.bumm.sk/75618/nemeth-zsolt-a-gyuloletre-uszitas-merenylet-a-nemzet-ellen.html
http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/36688-nemeth-zsolt-kulugyi-allamtitkar-wallenbergrol
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2012/11/21/nemeth-zsolt-gyuloletre-uszitas-merenylet-nemzet-ellen
http://ujszo.com/foto/2012/11/21/raoul-wallenberg-tiszteletere-rendeztek-nemzetkozi-konferenciat-a-somorjai-forum
http://www.hirek.sk/multunk/20121121141435/Nemeth-Zsolt-a-gyuloletre-uszitas-merenylet-a-nemzet-ellen.html
http://www.televizio.sk/2012/11/embermentok-magyarorszagon-es-szlovakiaban/
http://www.szabadujsag.com/politika/belfold/7919-nemeth-zsolt-a-gyuloletre-uszitas-merenylet-a-nemzet-ellen

Wallenberg megemlékezés Oslóban

2012. december 3-án az Egyesült Államok, Svédország és Magyarország nagykövetsége közös rendezésében Osló legszebb kilátást kínáló pontján, a svéd tulajdonban álló Voksenaasen Központban került sor a Wallenberg 100. születésnapjára emlékező konferenciára.

A megnyitó beszédet Olle Wästberg, a svéd Külügyminisztérium Wallenberg-emlékévének irányítója tartotta. A Központ igazgatójának moderálása mellett Lajos Attila, a Malmői Egyetem kolozsvári születésű tanára, a Magyarországon 2007-ben megjelent Wallenberg-életrajz szerzője bemutatta a történelmi hátteret. A magyar előadó mondanivalóját alátámasztotta a Külügyminisztérium által készíttetett 23 perces film (a Terror Háza alkotása), amelyet a közönség kifejezetten elismeréssel fogadott csakúgy, mint a konferencia szünetében megnyitott magyar  vándor-kiállítást.

Ingrid Carlberg, a legújabb, nagy sikert aratott és egy igen rangos irodalmi díjat nyert svéd Wallenberg-életrajz szerzője, vetített képekkel illusztrált előadásában a családi háttér és a magyarországi megbízatás körülményeinek a bemutatása után ismertette Wallenberg és a semleges országok diplomatáinak, valamint  magyar segítőiknek  a jelentős eredményeit. Hangsúlyozta, hogy Wallenberg nem egy emberfeletti csodákra képes hollywoodi szupersztár volt, hanem egy tisztességes ember, aki felnőtt egy rendkívül nehéz helyzethez. Carlberg dokumentumok kíséretében ismertette  Wallenberg eltűnésének körülményeit.

A nemrég elhunyt Lantos Tamás amerikai kongresszusi képviselő Katrina leánya, a Lantos Alapítvány elnöke, igen hatásos előadást tartott szüleinek Wallenberghez kapcsolódó megmenekülése körülményeiről.

Az előadások után Wallenberg szintén jelen lévő unokaöccse és az oslói zsidó közösség korábbi vezetője, a 87 éves, máramarosi születésű, Auschwitzot túlélt Herman Kahn mondott köszönetet az ünnepség megrendezéséért, majd Obama elnök Wallenberget méltató köszöntőjét játszották le felvételről.

2012. november 29-én Raoul Wallenberg megemlékezésre került sor a dnyepropetrovszki (Ukrajna) Menorah Zsidó Központban.

A magyar, izraeli és svéd nagykövetség együttműködésében megszervezett esemény keretében bemutatásra került a Wallenberg tevékenységével foglalkozó magyar és svéd kiállítási anyag is.  A teltházas rendezvény résztevőit köszöntötte Shmuel Kamenetsky, Dnyepropetrovszk Régió főrabbija, Evgenyij Udot, a Dnyepropetrovszki Regionális Tanács elnöke, a magyar, a svéd nagykövet, valamint az izraeli nagykövetség elsőbeosztottja. A köszöntőket követően levetítésre került a „Ember az embertelenségben” című magyar dokumentumfilm, majd Wallenberg munkásságról előadást tartott Kristian Gerner svéd történész professzor.

A rendezvényen megjelentek Dnyepropetrovszk Régió és Dnyepropetrovszk város vezető, valamint véleményformáló személyiségei, a regionális és városi zsidó szervezetek képviselői, tagjai.

Wallenberg megemlékezés Ljubljanában

A magyar nagykövetség valamint az izraeli és a svéd nagykövetségek társszervezésében, 2012. november 22-én került sor a Raoul Wallenbergre emlékező programsorozat sikeres megrendezésére Ljubljanában, a Kinodvor művész-moziban.

Az egész délutános program a „Jó estét, Wallenberg úr” című, a svéd nagykövetség által rendelkezésre bocsátott film, csaknem teltházas (mintegy 100 fő részvétele) vetítésével kezdődött. Ezt követően a program szintén nagy érdeklődést kiváltó szakmai panellel folytatódott, majd a nagykövetség által adott fogadással zárult, ahol az érdeklődő közönség a Külügyminisztérium által készíttetett Wallenberg- tablókiállítást is megtekinthette.

A panelbeszélgetést dr. Szent-Iványi István nagykövet nyitotta meg, bemutatva a magyarországi Wallenberg Évet és annak hazai és nemzetközi rendezvényeit. Ezt követően méltatta a svéd diplomata életútját, különös tekintettel a magyarországi embermentő tevékenységére, és felhívta a figyelmet, hogy nem csupán emlékezni jöttünk össze, hanem elmélkedni is az emberiességről, a helytállásról, az egyéni felelősségről. Ezt követően a Bécsből akkreditált izraeli nagykövet, valamint svéd első beosztott is rövid beszéddel emlékeztek meg az évfordulóról. Mindketten meleg köszönetet mondtak a ljubljanai magyar nagykövetségnek a program megszervezéséért és lebonyolításáért.

A panelbeszélgetés szakmai nyitóbeszédét dr. Ernest Petric, a szlovén Alkotmánybíróság elnöke tartotta. A panel résztvevője magyar részről dr. Gerő András történész volt, Szlovéniát dr. Oto Luthar, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia tudományos kutatóintézetének elnöke, a szlovéniai zsidóság történetének és a holokauszt muravidéki történetének szakértője képviselte. Svéd részről dr. Kristian Gerner vett részt, akinek kutatási területe a svéd állam viszonya és annak alakulása az elmúlt évtizedekben a Wallenberg-ügyhöz, különös tekintettel Wallenberg eltűnésére és szovjet fogságára. A New York-i Wallenberg Intézettől Eli Yossef izraeli történész vett részt a panelben. A moderátor szerepét Veronika Bajt, a szlovéniai Békeintézet kutatója látta el.

Wallenberg – Sanz Briz emlékest Oviedóban (Spanyolország)

2012.november 27-én került sor Oviedoban a Wallenberg év kapcsán tartott megemlékezésre a város Auditóriumában „Raoul Wallenberg és Ángel Sanz Briz az emberi helytállás példaképei” címmel. A rendezvény az oviedoi önkormányzat valamint a helyi zsidó közösségek (Caminos de Sefarad és az Asztúriai Zsidók Közössége) együttműködésével valósult meg gijóni tiszteletbeli konzulunk, Tóth Vilmos tevékeny segítségével. Magyarország nagykövetségét Bucsi Szabó Edit nagykövet és Benyhe István kulturális szakdiplomata képviselte. Budapesti vendégelőadó Dobos Erzsébet főiskolai tanár, a magyar vészkorszak ismert kutatója, Ángel Sanz Brizről írt könyv szerzője volt. Érdekes spanyol nyelvű előadása nagy sikert aratott.

Az előadás után részletet vetítettek a „Budapesti angyal” című spanyol filmből. A filmrészlet a játékfilm eszközeivel mélyítette el Ángel Sanz Briz emlékét és tette emlékezetessé mindazt, amit a hallgatóság az előadásból már megismert.

Ezt követően Bucsi Szabó Edit Magyarország nagykövete foglalta össze Wallenberg  és Sanz Briz jelentőségét. Megerősítette, hogy a magyar kormány gondosan ápolja Wallenberg és a vészkorszak minden embermentőjének emlékét. Utalt rá, hogy a kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon soha senkit ne érhessen hátrány vagy üldözés azért, mert más a nyelve a vallása vagy a bőrszíne. Országunknak fontosak a demokratikus értékek és küzd is értük. A háború embermentő diplomatáinak emlékére mindenütt, ahol csak magyar külképviseletünk van, emlékezünk és emlékeztetünk.

Wallenberg megemlékezés Oslóban

2012. december 3-án az Egyesült Államok, Svédország és Magyarország nagykövetsége közös rendezésében Osló legszebb kilátást kínáló pontján, a svéd tulajdonban álló Voksenaasen Központban került sor a Wallenberg 100. születésnapjára emlékező konferenciára.

A megnyitó beszédet Olle Wästberg, a svéd Külügyminisztérium Wallenberg-emlékévének irányítója tartotta. A Központ igazgatójának moderálása mellett Lajos Attila, a Malmői Egyetem kolozsvári születésű tanára, a Magyarországon 2007-ben megjelent Wallenberg-életrajz szerzője bemutatta a történelmi hátteret. A magyar előadó mondanivalóját alátámasztotta a Külügyminisztérium által készíttetett 23 perces film (a Terror Háza alkotása), amelyet a közönség kifejezetten elismeréssel fogadott csakúgy, mint a konferencia szünetében megnyitott magyar  vándor-kiállítást.

Ingrid Carlberg, a legújabb, nagy sikert aratott és egy igen rangos irodalmi díjat nyert svéd Wallenberg-életrajz szerzője, vetített képekkel illusztrált előadásában a családi háttér és a magyarországi megbízatás körülményeinek a bemutatása után ismertette Wallenberg és a semleges országok diplomatáinak, valamint  magyar segítőiknek  a jelentős eredményeit. Hangsúlyozta, hogy Wallenberg nem egy emberfeletti csodákra képes hollywoodi szupersztár volt, hanem egy tisztességes ember, aki felnőtt egy rendkívül nehéz helyzethez. Carlberg dokumentumok kíséretében ismertette  Wallenberg eltűnésének körülményeit.

A nemrég elhunyt Lantos Tamás amerikai kongresszusi képviselő Katrina leánya, a Lantos Alapítvány elnöke, igen hatásos előadást tartott szüleinek Wallenberghez kapcsolódó megmenekülése körülményeiről.

Az előadások után Wallenberg szintén jelen lévő unokaöccse és az oslói zsidó közösség korábbi vezetője, a 87 éves, máramarosi születésű, Auschwitzot túlélt Herman Kahn mondott köszönetet az ünnepség megrendezéséért, majd Obama elnök Wallenberget méltató köszöntőjét játszották le felvételről.

2012. november 29-én Raoul Wallenberg megemlékezésre került sor a dnyepropetrovszki (Ukrajna) Menorah Zsidó Központban.

A magyar, izraeli és svéd nagykövetség együttműködésében megszervezett esemény keretében bemutatásra került a Wallenberg tevékenységével foglalkozó magyar és svéd kiállítási anyag is.  A teltházas rendezvény résztevőit köszöntötte Shmuel Kamenetsky, Dnyepropetrovszk Régió főrabbija, Evgenyij Udot, a Dnyepropetrovszki Regionális Tanács elnöke, a magyar, a svéd nagykövet, valamint az izraeli nagykövetség elsőbeosztottja. A köszöntőket követően levetítésre került a „Ember az embertelenségben” című magyar dokumentumfilm, majd Wallenberg munkásságról előadást tartott Kristian Gerner svéd történész professzor.

A rendezvényen megjelentek Dnyepropetrovszk Régió és Dnyepropetrovszk város vezető, valamint véleményformáló személyiségei, a regionális és városi zsidó szervezetek képviselői, tagjai.

Wallenberg megemlékezés Ljubljanában

A magyar nagykövetség valamint az izraeli és a svéd nagykövetségek társszervezésében, 2012. november 22-én került sor a Raoul Wallenbergre emlékező programsorozat sikeres megrendezésére Ljubljanában, a Kinodvor művész-moziban.

Az egész délutános program a „Jó estét, Wallenberg úr” című, a svéd nagykövetség által rendelkezésre bocsátott film, csaknem teltházas (mintegy 100 fő részvétele) vetítésével kezdődött. Ezt követően a program szintén nagy érdeklődést kiváltó szakmai panellel folytatódott, majd a nagykövetség által adott fogadással zárult, ahol az érdeklődő közönség a Külügyminisztérium által készíttetett Wallenberg- tablókiállítást is megtekinthette.

A panelbeszélgetést dr. Szent-Iványi István nagykövet nyitotta meg, bemutatva a magyarországi Wallenberg Évet és annak hazai és nemzetközi rendezvényeit. Ezt követően méltatta a svéd diplomata életútját, különös tekintettel a magyarországi embermentő tevékenységére, és felhívta a figyelmet, hogy nem csupán emlékezni jöttünk össze, hanem elmélkedni is az emberiességről, a helytállásról, az egyéni felelősségről. Ezt követően a Bécsből akkreditált izraeli nagykövet, valamint svéd első beosztott is rövid beszéddel emlékeztek meg az évfordulóról. Mindketten meleg köszönetet mondtak a ljubljanai magyar nagykövetségnek a program megszervezéséért és lebonyolításáért.

A panelbeszélgetés szakmai nyitóbeszédét dr. Ernest Petric, a szlovén Alkotmánybíróság elnöke tartotta. A panel résztvevője magyar részről dr. Gerő András történész volt, Szlovéniát dr. Oto Luthar, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia tudományos kutatóintézetének elnöke, a szlovéniai zsidóság történetének és a holokauszt muravidéki történetének szakértője képviselte. Svéd részről dr. Kristian Gerner vett részt, akinek kutatási területe a svéd állam viszonya és annak alakulása az elmúlt évtizedekben a Wallenberg-ügyhöz, különös tekintettel Wallenberg eltűnésére és szovjet fogságára. A New York-i Wallenberg Intézettől Eli Yossef izraeli történész vett részt a panelben. A moderátor szerepét Veronika Bajt, a szlovéniai Békeintézet kutatója látta el.

Wallenberg – Sanz Briz emlékest Oviedóban (Spanyolország)

2012.november 27-én került sor Oviedoban a Wallenberg év kapcsán tartott megemlékezésre a város Auditóriumában „Raoul Wallenberg és Ángel Sanz Briz az emberi helytállás példaképei” címmel. A rendezvény az oviedoi önkormányzat valamint a helyi zsidó közösségek (Caminos de Sefarad és az Asztúriai Zsidók Közössége) együttműködésével valósult meg gijóni tiszteletbeli konzulunk, Tóth Vilmos tevékeny segítségével. Magyarország nagykövetségét Bucsi Szabó Edit nagykövet és Benyhe István kulturális szakdiplomata képviselte. Budapesti vendégelőadó Dobos Erzsébet főiskolai tanár, a magyar vészkorszak ismert kutatója, Ángel Sanz Brizről írt könyv szerzője volt. Érdekes spanyol nyelvű előadása nagy sikert aratott.

Az előadás után részletet vetítettek a „Budapesti angyal” című spanyol filmből. A filmrészlet a játékfilm eszközeivel mélyítette el Ángel Sanz Briz emlékét és tette emlékezetessé mindazt, amit a hallgatóság az előadásból már megismert.

Ezt követően Bucsi Szabó Edit Magyarország nagykövete foglalta össze Wallenberg  és Sanz Briz jelentőségét. Megerősítette, hogy a magyar kormány gondosan ápolja Wallenberg és a vészkorszak minden embermentőjének emlékét. Utalt rá, hogy a kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon soha senkit ne érhessen hátrány vagy üldözés azért, mert más a nyelve a vallása vagy a bőrszíne. Országunknak fontosak a demokratikus értékek és küzd is értük. A háború embermentő diplomatáinak emlékére mindenütt, ahol csak magyar külképviseletünk van, emlékezünk és emlékeztetünk.

2012. november 27-én Raoul Wallenberg életével, embermentő tevékenységével foglalkozó megemlékezésre került sor Kijevben. Ennek helyszínét az Ukrán Külügyminisztérium közreműködésével az Ukrán Diplomáciai Akadémia biztosította.

A magyar, izraeli és svéd nagykövetség együttműködésében megszervezett esemény keretében bemutatásra került a Wallenberg tevékenységével foglalkozó magyar roll-up és egy svéd kiállítási anyag is.  A rendezvényen a három nagykövet köszöntőjét követően levetítésre került a „Ember az embertelenségben” című magyar dokumentumfilm, majd Wallenberg munkásságról és tevékenységének koráról előadást tartott Kristian Gerner svéd történész professzor.

A rendezvényen megjelentek az ukrán Külügyminisztérium ukrán diaszpórával, kulturális és humanitárius együttműködéssel foglalkozó főosztályának vezetője, az Akadémia rektora, a kiemelt ukrán zsidó szervezetek képviselői, egyetemisták, a Diplomáciai Akadémia hallgatói, a helyi Diplomáciai Testület nagykövetei.

Wallenberg emlékestet rendeztek november 22.-én, csütörtökön a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

A holokauszt idején Budapesten magyar zsidókat mentő svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából szervezett esten bemutatták a Raoul Wallenberg Magyarországon című dokumentumfilmet. A vetítést magyar és orosz történészek, holokauszt-kutatók részvételével kerekasztal-beszélgetés követte.
Magyarországról Nuber István, a Budapesti Hokolauszt Emkékközpont vezető munkatársa, orosz részről Ilja Altman, a Moszkvában lévő Holokauszt Központ társelnöke vett részt a szakértői vitában.
A kerekasztal-beszélgetést követően az érdeklődők megtekinthették a Wallenberg és az emberi életek magyar mentői című kiállítást. Az anyagban Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója személyes gyűjteményéből való fotókat is bemutatnak.

Koncerttel és filmvetítéssel emlékeztek Raoul Wallenbergre november 21.-én, szerda este az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székházában. (MTI)

A holokauszt idején Budapesten magyar zsidókat mentő svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából rendezett emlékesetet az UNESCO magyar és svéd képviselete közösen szervezte.
Anders Ahnlid svéd és Bogyay Katalin magyar nagykövet üdvözlő szavai előtt Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója elmondta, hogy Raoul Wallenbergre emlékezni a XXI. században nem egyszerűen múltba révedést jelent, hiszen mindazok, akik túlélték a holokausztot, valamilyen külső segítségnek köszönhették, hogy megmenekültek. A párizsi székhelyű szervezet ezért fontos feladatának tartja, hogy támogassa a holokauszt történetének oktatását az egész világon, annak érdekében, hogy a fiatalok megértsék: a népirtás mindig a gyűlölet- és félelemkeltéssel kezdődik, amit meg kell tanulni elkerülni.
Samuel Pisar, az UNESCO jószolgálati nagykövete és különleges megbízottja a holokauszt oktatása terén a Magyarországról deportált zsidókkal kapcsolatos személyes auschwitzi emlékeit, a magyar holokauszt történetének és Wallenberg budapesti megbízatásának fontosabb pillanatait idézte fel.
Az emlékeseten felolvasták Rév Lívia, Párizsban élő 96 éves zongoraművész levelét, akit a svéd diplomata személyesen mentetett meg a deportálástól.
A beszédek között Somogyi Barnabás ifjú hegedűművész Bartók Béla és Bach műveiből adott elő részleteket. Az est zárásaként pedig levetítették az 1990-ben svéd–magyar–norvég koprodukcióban készült Jó estét, Wallenberg úr! című filmet.

Kiderülhet, hogy halt meg Wallenberg (www.mno.hu) 2012-11-12
Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg

Wallenbergről szóló darabot mutatnak be Berlinben (www.mandiner.hu) 2012-11-06
A berlini Admiralspalastban mutatja be pénteken Raoul Wallenbergről szóló darabját a szekszárdi Magyarországi Német Színház

Tudományos konferencia Prágában Raoul Wallenbergről (www.parameter.sk) 2012-11-06
Szemtől szemben a rosszal címmel tudományos konferenciát rendeztek hétfőn Prágában

Wallenberg-konferencia Prágában (www.hdke.hu) 2012-11-05
2012. november 5-én „Szemtől szemben a rosszal címmel” címmel tudományos konferenciát rendeztek Prágában

Különleges utazás: Berlinbe tart a Wallenberg
(www.hir6.hu) 2012-11-04
Németország egyik leghíresebb teátrumában vendégszerepel a Magyarországi Német Színház.

Wallenberg-emléknapot tartottak Rómában (www.kormany.hu) 2012-10-06
Wallenberg emléknapot tartottak 2012. október 3-án Rómában a zsidók ezreit megmentő svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából.

Wallenberg-emléknapot tartottak Rómában (www.mult-kor.hu)  2012-10-04
A Raoul Wallenberg - A Világ Igazára emlékezve című, egész októbert végigkísérő olaszországi centenáriumi program két helyszíne Róma és Padova városa.

Wallenbergről szóló filmek Rómában (epoc.hu) 2012-10-04
A Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia szerdánként Wallenbergről szóló magyar és külföldi filmeket vetít a Raoul Wallenberg - A Világ Igazára emlékezve című, egész októbert végigkísérő olaszországi centenáriumi program keretein belül.

Wallenberg-megemlékezést tartottak az Európa Tanácsban (www.fidesz.hu) 2012-10-03
A második világháború alatt magyar zsidók tízezreit megmentő, száz évvel ezelőtt született Raoul Wallenbergről emlékeztek meg kedden Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének ülésszakán.

My personal Wallenberg (www.jpost.com) 2012-09-21
We are indebted to Raoul Wallenberg because he saved the lives of Hungarian citizens. Thousands or tens of thousands of them.

ENSZ-diplomaták emlékeztek meg New Yorkban Raoul Wallenbergről
(www.galamus.hu) 2012-09-20
Az ENSZ főtitkár-helyettese szerint a diplomatáknak idejekorán és bátran kell fellépniük.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár Wallenberg Emlékesten elmondott beszéde (2012-09-09):
Letölthető pdf

Ma avatják a Wallenberg-emlékparkot (www.hirado.hu) 2012-09-09
A holokauszt idején magyar zsidók tízezreit megmentő svéd diplomatáról nevezik el a Dohány utcai zsinagóga melletti felújított parkot.

Tisztességes embernek az ártatlan áldozatok oldalán a helye (www.mno.hu) 2012-09-09
a cselekvés oldalán, közös értékeink, a demokrácia, az erkölcs és az igazság oldalán, szemben a kirekesztéssel, a gyűlölettel, a diktatúrával, az erőszakkal.

Németh Zsolt: elejét kell vennünk az antiszemita jelenségeknek (www.metropol.hu) 2012-09-09
a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten a Wallenberg-emlékesten vett részt.

Átadták az Amerikai Kongresszusi aranyéremről szóló dokumentumot (www.galamus.hu) 2012-09-05
Átadták a Raoul Wallenbergnek adományozott amerikai Kongresszusi Aranyéremről szóló dokumentumot szerdán Stockholmban a svéd diplomata féltestvérének.

"Wallenberg ügye messze túlmutat a kontinensen" (www.mno.hu) 2012-08-30
Ezt Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára mondta a Raoul Wallenberg-centenárium alkalmából tartott protestáns emlékülésen Budapesten.

Emlékművet avattak Raoul Wallenberg tiszteletére (www.mno.hu) 2012-08-16
Az emlékművet, amely egy padot ábrázol, rajta egy aktatáskával, Fredrik Reinfeldt kormányfő és Raoul Wallenberg húga, a 91 éves Nina Lagergren leplezte le Stockholmban.

Jelen a múlt jövője – Ismeretlen Wallenberg-iratok (www.mol.gov.hu) 2012-08-09
Eddig publikálatlan iratok a Magyar Országos Levéltár anyagából.

Elisabeth Asbrink: Vart behov av Raoul Wallenberg (www.dn.se) 2012-08-09
Under min uppväxt fick jag jämt samma fraga: Var kommer du ifran?

Ingrid Carlberg: Raoul Wallenbergs räddningsaktion finansierades av USA (www.dn.se) 2012-08-07
Diskussionen om Raoul Wallenbergs gärning i Budapest 1944 har länge varit märkligt obalanserad.

100 éve született Raoul Wallenberg (www.metropol.hu) 2012-08-04
1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg svéd diplomata

Sugárutat neveznek el Wallenbergről New Yorkban
(www.nol.hu) 2012-08-03
A magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomatát az amerikai törvényhozás a legmagasabb elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tüntette ki.

USA ger medalj till Raoul Wallenberg (www.svd.se) 2012-08-01
Raoul Wallenberg tilldelas den amerikanska kongressens guldmedalj postumt.

Wallenberg és a holokausztáldozatok emléke előtt is fejet hajtott a Köztársasági Elnök – Összefoglaló (www.galamus.hu) 2012-07-17
A holokauszt áldozatai és Raoul Wallenberg emléke előtt is tisztelgett Áder János kedden Jeruzsálemben.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Raoul Wallenberg emlékülésen, az izraeli parlamentben (www.keh.hu) 2012-07-17

A legmagasabb kitüntetést kapja meg (www.mno.hu) 2012-07-12
Az amerikai szenátus egyhangúlag megszavazta a Raoul Wallenberg centenáriumi törvényt, amelynek keretében a washingtoni törvényhozás az általa adható legmagasabb rangú elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tünteti ki a sok ezer zsidó életét megmentő, néhai svéd diplomatát.

Washington - Senate Joins House With Unanimous Approval of Wallenberg Medal (www.vosizneias.com) 2012-07-12
Legislation to recognize World War II hero Raoul Wallenberg with the country’s highest civilian honor was passed unanimously last night by the senate.

Áder: Fokozhatatlan tragédia, hogy ez megtörténhetett (www.mno.hu) 2012-07-07
A holokauszt semmi máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája

Sikeresen lezajlott a budapesti Conference on Democracy and Human Rights 2012 (www.tomlantosinstitute.hu) 2012-07-02
Beszámoló a CODE '12-ről

Prőhle: sikeres a Wallenberg-kiállítás és a holokauszt-tananyag (www.galamus.hu) 2012-06-28
Méltatták a magyar Wallenberg-kiállítást és jelentős elismerést kapott a holokauszt oktatási program a belgiumi Mechelenben egy csütörtöki nemzetközi konferencián.

Martonyi: Megvédjük a kisebbségeket (www.mno.hu) 2012-06-28
A magyar döntéshozók határozottan az ország kultúrájának részeként tekintenek a kisebbségekre, és készen állnak arra, hogy megvédjék őket.

Spašavao mađarske Židove, ubio ga Staljin, bio je čovjek (www.vecernji.hr) 2012-06-10
Banalnosti zla suprotstavlja se sasvim obična veličina čovjeka koji se ne odriče svoje ljudskosti i upotrebe zdravog razuma

Bengt Jangfeldt: ”Raoul Wallenberg” (www.dn.se) 2012-06-07
Bengt Jangfeldt har dykt djupt i arkiven inför sin biografi över Raoul Wallenberg. Hans tolkning av det som hände svensken är sorgligt övertygande, skriver Ola Larsmo.

Wallenberg fann sin kallelse i korselden (www.svd.se) 2012-06-07
Det har länge saknats en fullskalig skildring av Raoul Wallenbergs liv, men i dagarna utkommer tva stora biografier.

Mindenki felelős azért, milyen eszmék terjednek (www.mno.hu) 2012-05-31
Nemcsak a politikusoknak, hanem a társadalom minden tagjának felelőssége, hogy milyen eszmék terjednek el a közbeszédben.

Memorial vill utreda Wallenberg (www.dn.se) 2012-05-29
Ryska människorättsorganisationen Memorial vill inleda en mordutredning kring den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs död.

Ingrid Carlberg: ”Det star ett rum här och väntar pa dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg” (www.dn.se) 2012-05-29
Ingrid Carlbergs forskningsinsats är överväldigande. Och hon tar ansvar för varje detalj.

Az emberiség éjszakája (www.evangelikus.hu) 2012-05-29
Falcsik Mari költő írása a 100 éve született Raoul Wallenbergről.

Oroszország szerint a Wallenberg-ügy még nem zárult le (www.kultura.hu) 2012-05-29
A budapesti zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg dossziéját még nem zárták le, a svéd diplomata eltűnésével kapcsolatos rejtély szálainak felgöngyölítése folytatódik.

Kati Marton: Wallenberg idealista volt (www.mult-kor.hu) 2012-04-27
Wallenberg idealista volt, mivel egy egész népet akart megmenteni – mondta el a Múlt-kornak a svéd zsidómentő budapesti missziójával kapcsolatban a napokban ismét Magyarországon járó magyar származású író-történész

Beszélgetés Sándor Györggyel, Kossuth-díjas humoralistával (http://csikitvonline.ro/)  2012-05-25
A Székelyföldi Regio Magazin meghívására, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával érkezett Erdélybe Sándor György, Kossuth-díjas humoralista

En dimhöljd hjälte träder fram (www.svd.se) 2012-05-24
Hundra ar efter sin födelse fortsätter Raoul Wallenbergs öde att fascinera. Men trots minnesmonument världen över ges först nu en fördjupad bild av den svenske hjälten.

Der Bund – Bern (www.derbund.ch) 2012-05-24
Ein Einzelner kann viel bewirken (pdf)

”CIA lurade Sverige att agera för Wallenberg” (www.dn.se) 2012-05-22
Den amerikanska underrättelsetjänsten fick med falska vittnen Sverige att agera i Raoul Wallenberg-affären.

Sanningen om Raoul Wallenberg i ryska arkiven (www.dn.se)  2012-05-21
I de chiffertelegram fran Moskva som svenska forskare har fatt ta del av finns nya uppgifter som hänger ihop med Wallenberg¬ärendet.

Stulecie Wallenberga (www.wyborcza.pl) 2012-05-21
"To absolutnie nielogiczne, aby ktoś opuścił spokojną Szwecję i przyjechał do Budapesztu ryzykować życie dla ratowania obcych ludzi" - pisało o nim NKWD.

Wallenberg 100 (www.polskieradio.pl) 2012-05-21
To jeden z największych bohaterów II wojny światowej.

Trzy lipy posadzono w 100. rocznicę urodzin Raoula Wallenberga (www.wiadomosci.gazeta.pl ) 2012-05-21
Trzy lipy posadzono w Parku Wilanowskim, by uczcić pamięć trzech osób, które ratowały Żydów w okresie Holokaustu.

Wallenberg, ofiara NKWD (www.uwazamrze.pl) 2012-05-20
Sowieci uprowadzili i zamordowali dyplomatę, który uratował kilkadziesiąt tysięcy Żydów.

Szwecja.Media: Złoto mogło być powodem aresztowania Wallenberga (www.wiadomosci.gazeta.pl) 2012-05-19
Szwedzki dyplomata Raoul Wallenberg, który w czasie II wojny światowej uratował na Węgrzech tysiące Żydów, mógł zostać aresztowany przez Rosjan z powodu znalezienia w jego samochodzie co najmniej 15 kg złota - ujawniła w piątek gazeta "Svenska Dagbladet".

”Fanns skäl att lata Wallenberg försvinna” (www.svd.se) 2012-05-18
Om Raoul Wallenbergs guld försvann da han greps av Sovjet, fanns det skäl för att ocksa lata Wallenberg försvinna, säger professor Wilhelm Agrell.

Sessler: Fler faktorer bakom Wallenbergs öde (www.svd.se) 2012-05-18
15-20 kilo guld och smycken, värda en förmögenhet, kan ha beseglat Raoul Wallenbergs öde, enligt nya uppgifter som SvD kunnat berätta om i dag.

Wallenberg hade bilen full av guld (www.svd.se) 2012-05-18
När Raoul Wallenberg häktades av Sovjet i Budapest 1945 förde han med sig 15 kilo guld och smycken, värda en förmögenhet.

Raoul Wallenberg förde med sig guld (www.svd.se) 2012-05-18
När Raoul Wallenberg greps av ryssarna i Budapest 1945 förde han med sig 15 kilo guld och smycken värda en förmögenhet.

It is possible to say NO (www.iba.org.il/bet/) 2012-05-16
Benny Teitelbaum interwiev with Rafi Vago

Letöltés

Konferencia az embermentőkről (www.galamus.hu) 2012-05-16
L. Simon László: a magyaroknak és a szlovákoknak fel kell dolgozniuk a történelmüket.

Mindig lehet a jót választani (www.mno.hu) 2012-05-15
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint még ha minden körülmény azt sugallja is, hogy erre nincs lehetőség, mindig lehet a jót, az életet választani, és az embereknek ma is erkölcsi kötelezettségük a jó mellett dönteni.

Embermentők emlékezete: ma is erkölcsi kötelesség a jó mellett dönteni (www.ma.hu) 2012-05-15
Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet arról beszélt egy keddi budapesti nemzetközi konferencián, hogy a holokauszt idején "az emberiség a legrosszabb arcát mutatta".

Németh Zsolt: Esterházyt rehabilitálni kell!
(www.nol.hu) 2012-05-15
Az embermentők a náci rezsim sötétsége közepette "mertek nemet mondani, csillagként ragyogtak az éjszakában" – fogalmazott Németh Zsolt a "Lehet nemet mondani" című konferencián.

Konferencia az embermentőkről (www.hirado.hu) 2012-05-05
Mindig van lehetőség a jó választására - hangsúlyozta Németh Zsolt államtitkár a tanácskozás megnyitóján.

Raoul Wallenbergről neveznek el termet az Európai Parlamentben (www.fidesz.hu) 2012-05-10
Az Európai Parlament Elnöksége tegnapi ülésén egyhangú döntést hozott arról, hogy születésének 100. évfordulója alkalmából parlamenti üléstermet neveznek el Raoul Wallenbergről.

Terézvárosi emléktáblák nyomában (www.terezvaros.hu) 2012-05-03

Innen oda, onnan ide sietve csak ritkán pillantunk rájuk, pedig olykor érdemes lassítani és el is olvasni, mi áll rajtuk.

Cikk 01

Cikk 02

Brüsszeli konferencia: a wallenbergi példa a mai diplomáciai tevékenység során is hasznosítható (www.galalmus.hu) 2012-05-03
A holokauszt idején Magyarországon folytatott embermentő tevékenységéről ismert Raoul Wallenberg példája sok esetben a mai diplomáciai tevékenység számára is irányadó lehet.

Prőhle Gergely teljes beszéde angol nyelven
Letölthető pdf

Az igazi Wallenberg-év (www.nol.hu) 2012-04-30
Raoul Wallenbergre emlékezünk 2012-ben a kormány döntése alapján. A svéd mártír diplomatára, aki magyarok ezreit mentette meg a vészkorszak idején.

Az embermentőkre emlékezve, az áldozatokra kell gondolnunk (www.szombat.org) 2012-04-29
Breuer Klára a Külügyminisztérium kabinetfőnöke 2012. április 19-én a „Régen volt? Hol is volt?” országos középiskolai vetélkedő döntőjén elmondott beszéde

Eszter Beregszászban (www.karpataljalap.net) 2012-04-20
A Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház új musicaljét tekinthette meg kedden este a beregszászi színház közönsége.

A Kiáltójel nyerte a Régen volt? Hol is volt? vetélkedőt (www.metropol.hu) 2012-04-19
A budapesti Fazekas és Bornemissza gimnáziumok diákjaiból álló Kiáltójel nevű csapat nyerte meg csütörtökön a Régen volt? Hol is volt? című középiskolai vetélkedőt, amelyet a Wallenberg-év egyik kiemelt eseményeként rendeztek meg.

Holokauszt-versenyen lettek bronzérmesek a pécsi Janus diákjai (www.pecsiujsag.hu) 2012-04-19
Az esemény döntőjét Budapesten, a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium épületében tartották.

Wallenberg-év: a Kiáltójel nyerte a Régen volt? Hol is volt? vetélkedőt
(www.atv.hu) 2012-04-19
A versenyben részt vevő 116 csapatból tíz jutott a döntőbe. A második helyezett az oroszlányi Lengyel József Gimnázium csoportja, a LeJó, a bronzérmes pedig a Farkasfalka, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata lett.

Magyarország nyitott a párbeszédre (www.mno.hu) 2012-04-19
Prőhle Gergely külügyi helyettes-államtitkár részt vett a Raoul Wallenberg év ünnepi megemlékezésein és tárgyalt Washingtonban

Az Eszter c. musical a beregszászi színházban (www.karpatalja.ma) 2012-04-18
Kárpátalján és Felvidéken 1944. április 16-án kezdődött a zsidók gettókba telepítése. Ennek kapcsán minden év április 16-án a holokauszt áldozataira emlékeznek.

One Hundred Years of Raoul Wallenberg (www.messenger.com.ge) 2012-04-18
Tbilisi is celebrating what would have been the one hundredth birthday of Raoul Wallenberg, the Swedish diplomat.

Hungarian Ambassador to SA hosts John Dobai, lauds Raoul Wallenberg (www.jewishsa.co.za) 2012-04-18
On 16 April 2012, the SAJBD's special guest for Yom Hashoah, John Dobai was hosted at a reception at the residence of the Hungarian Ambassador to South Africa.

Wallenberg nem magánügy (www.nol.hu) 2012-04-18
Török Katalin válasza Bächer Iván cikkére.

Raoul Wallenberg und János Graf Esterházy (Sudetendeutsche Zeitung) 20-4-2012
Sudetendeutsches Büro in Prag vermittelte Ausstellung der Ungarischen Botschaft
Letölthető pdf

Откриват изложбата „Раул Валенберг – човек в безчовечността” (www.fakti.bg) 2012-04-17
Днес от от 18.00 ч. в зала „Йерусалим” на  „Еврейския културен дом” в София, бул.

A holokauszt áldozataira emlékeztek Tatabányán (www.kemma.hu) 2012-04-17
Tizenkét évvel ezelőtt nyilvánította az országgyűlés a magyar Holokauszt Emléknapjává április 16-át.

A Holokauszt áldozataira emlékeztek Szolnokon (www.szolnokinaplo.hu) 2012-04-16
A magyar, ezen belül pedig a szolnoki Holokauszt áldozataira emlékeztünk ma. A színvonalas megemlékezésen a közélet szereplői mellett rengeteg fiatal jelent meg.

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk (www.hirado.hu) 2012-04-16
2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

„Értük szól a harang” – A holokauszt áldozataira emlékezünk (www.mno.hu) 2012-04-16
A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek országszerte április 16-án. Az első Orbán-kormány döntése értelmében 2001 óta mindig ezen a napon van az emléknap, amelyen több százezer honfitársunk elhurcolására és megölésére emlékezünk.

A megmentőkre is emlékeztek (www.rtlklub.hu) 2012-04-15
Tíz éves az Élet Menete

Szita Szabolcs: Senki sem élhet félelemben Magyarországon (www.hirado.hu) 2012-04-15
A holokauszt-emléknap üzenete, hogy Magyarországon senki sem élhet félelemben - mondta a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója.

Bächer Iván: Wallenberg-év (www.nol.hu) 2012-04-15
Wallenberg-év van idén. A hős svéd, az „élet angyala”, akinek neve örökre összefonódott immár Budapest és Magyarország történetével, éppen száz éve született.

Megtanítani a holokauszt leckéit (www.mno.hu) 2012-04-15
Több ezer ember, köztük Kövér László, Lezsák Sándor és több ismert közéleti személyiség részvételével zajlott le az Élet menete megemlékezés Budapesten.

Április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk (www.hirkozpont.magyarorszag.hu) 2012-04-12
Április 16-án, hétfőn országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek.

Hogy került a Wallenberg-emlékkiállítás a baracskai börtönbe? (www.nol.hu) 2012-03-22
Látszólag a puszta véletlennek köszönhető, hogy a napokban Wallenberg-emlékkiállítás nyílt a baracskai börtönben.

Megtervezett akció lehetett Wallenberg budapesti missziója (www.hirado.hu) 2012-03-19
Susanne Berger és Vadim Birstein elmondásuk szerint olyan új anyagokra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy Wallenbergnek már azt megelőzően kiterjedt kapcsolatai voltak svéd döntéshozókkal és a magyar ellenállással, hogy 1944-ben Budapestre küldték.

Megtervezett lehetett Wallenberg budapesti missziója (www.mult-kor.hu) 2012-03-19
A II. világháború alatt budapesti zsidókat mentő Raoul Wallenberg svéd diplomata megbízatása valószínűleg korántsem volt annyira véletlenszerű, mint azt korábban gondolták

„Nem lehet különbséget tenni a totális diktatúrák között” (www.hirado.hu) 2012-03-18
A Külügyminisztérium államtitkára szerint nem lehet különbséget tenni a különböző totális diktatúrák között, mert ez a kettős mérce kikezdi az európai integráció értékalapját.

Esterházy János-emlékünnepség zajlott Budapesten (www.ujszo.com) 2012-03-18
Németh Zsolt vasárnap, a Budapesten rendezett Esterházy János-emlékünnepségen a felvidéki magyar mártír politikust Raoul Wallenberg svéd diplomatához hasonlította.

Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár, a Wallenberg Emlékbizottság elnökének válasza Nagy Gábor Tamás, a Fidesz képviselőjének „Hogy halad a magyarországi Wallenberg-év célkitűzéseinek megvalósulása?" c. interpellációjára 2012-02-27
Letölthető pdf

Amerikai kongresszusi delegáció Budapesten (amerikaihirujsag.com) 2012-02-25
Az amerikai kongresszus alsóháza, a képviselőház külügyi bizottságának küldöttsége megemlékezést tartott pénteken Budapesten.

Ember az embertelenségben (mno.hu) 2012-02-18
Az Ősök tere vendégei: Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője és Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója

110 csapat jelentkezett a Régen volt? Hol is volt? országos középiskolás vetélkedőre (hdke.hu) 2012-02-15
A középdöntő feladatait 2012. február 11 és 20 között kell megoldani

Wallenberg-év: 'ember az embertelenségben' (nol.hu) 2012-01-17
A Wallenberg életét interaktív módon, főleg a fiatal közönséget megcélozva bemutató tárlat a magyarországi Wallenberg-emlékév egyik eseménye

Ember az embertelenségben - kezdődik a Raoul Wallenberg emlékév (parlamenttv.hu) 2012-01-13
A fő kérdés azonban az, hogy miként lehet az embermentő példáját közvetíteni többek között a fiatalság számára.

Raoul Wallenberg in Russia: Definitely not a Guest, but a Prisoner (theglobalherald.com) February 1, 2012
Susanne Berger írása Raoul Wallenbergről

A necessary example of tolerance (economist.com) Feb 1st 2012
THE last time Raoul Wallenberg was seen alive by his friends and colleagues was on January 17th 1945.

Magyar-svéd közös bélyeg Wallenberg emlékére (kultura.hu) 2012-01-31
2012 májusában a Magyar Posta és a Svéd Posta közös bélyeg kibocsátását tervezi Raoul Wallenberg születésének centenáriuma tiszteletére.

Ez az emberiség tragédiája volt (mno.hu) 2012. január 27.
A holokauszt nem a zsidóság, hanem az emberiség tragédiája – mondta Rétvári Bence a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, pénteken Budapesten.

Wallenberg-év - magyar-svéd közös bélyeg készül (hirado.hu) 2012. január 25.
Közös bélyeget bocsát ki a magyar és a svéd posta a II. világháború idején magyar zsidók tízezreinek életét megmentő Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából.

Aranymetszés (MTV) 2012-01-23
‎Beszámoló a Raoul Wallenberg emlékkiállítás megnyitójáról riportokkal – 1:38-tól 8:55-ig.

Год Рауля Валленберга: без даты смерти (www.bbc.co.uk/russian) 20 января 2012
В 2012 году исполняется 100 лет со дня рождения шведского дипломата Рауля Валленберга, который спас от Освенцима тысячи венгерских евреев в конце Второй мировой войны, а впоследствии был арестован советской контрразведкой.

Raoul Wallenberg - Humanity in the Midst of Inhumanity (huffingtonpost.co.uk) January 20, 2012
The challenges confronting Europe and particularly Hungary have been much discussed in recent weeks.

2012. január 17-én ünnepélyesen megnyílt a Wallenberg Év (kormany.hu) 2012-01-19
Martonyi János magyar és Carl Bildt svéd külügyminiszter ünnepélyesen megnyitotta a Wallenberg Évet. A megnyitó díszvendége Joszi Peled izraeli tárca nélküli miniszter volt.

Raoul Wallenberg: Hungary recalls his humane acts (euractiv.com) January 19, 2012
Within the turmoil of allegations over authoritarian and undemocratic practices, Hungary celebrates the centenary of the birth of Raoul Wallenberg, a Swedish diplomat who saved thousands of Hungarian Jews during World War II, writes Zsolt  Németh, Hungary's state secretary of Foreign Affairs.

Iranian ambassador attends Wallenberg tribute (jpost.com) January 18, 2012
Official Iranian participation in an event marking the Holocaust is unusual given Ahmadinejad’s Holocaust denial.

Hungary, Sweden launch Raoul Wallenberg Year (jta.org) January 18, 2012
(JTA) – Ceremonies in Budapest inaugurated Raoul Wallenberg Year, a series of events marking the centennial of the birth of the Swedish diplomat who saved tens of thousands of Jews during the Holocaust.

Fikciószerű az, amit a svéd diplomata tett Bővebben (magyarhirlap.hu) 2012-01-18
A budapesti zsidók tízezreit megmentő Raoul Wallenberg emléke és emberi nagysága előtt adóztak a Magyar Nemzeti Múzeumban

Speech by Carl Bildt at the Central European University (www.sweden.gov.se) 17 January 2012

Megnyílik a Wallenberg-év (hirado.hu) 2012-01-17
A holokauszt idején embereket megmentő svéd diplomata száz éve született, a nyitóünnepség a Nemzeti Múzeumban lesz.

„Lehetséges embernek maradni az embertelenségben” (mno.hu) 2012-01-17
Martonyi János külügyminiszter szerint a több tízezer honfitársunkat megmentő Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata emléke az egyik legfontosabb kapocs, amely összeköti Magyarországot és Svédországot.

Megnyílt a Wallenberg-év - fotókkal (hirado.hu) 2012-01-17
Martonyi János szerint az egykori svéd diplomata emléke összeköti Magyarországot és Svédországot.

"Wallenberg emléke összeköti Magyarországot és Svédországot" (belfold.ma.hu) 2012-01-17
Martonyi János külügyminiszter szerint a több tízezer honfitársunkat megmentő Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata emléke az egyik legfontosabb kapocs, amely összeköti Magyarországot és Svédországot.

Martonyi: Wallenberg emléke az egyik legfontosabb kapocs (fidesz.hu) 2012-01-17
Martonyi János külügyminiszter szerint a több tízezer honfitársunkat megmentő Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata emléke az egyik legfontosabb kapocs, amely összeköti Magyarországot és Svédországot.

Wallenberg-év - A hivatalos megnyitón a politikusok a svéd diplomata példaadását méltatták - ÖSSZEFOGLALÓ (galamus.hu) 2012-01-17
A holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékév keddi budapesti megnyitóján ...

Martonyi: Wallenberg emléke összeköti Magyarországot és Svédországot (NÉPSZAVA online) 2012-01-17
Martonyi János külügyminiszter szerint a több tízezer honfitársunkat megmentő Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata emléke az egyik legfontosabb kapocs, amely összeköti Magyarországot és Svédországot.

Wallenberg's Life-Giving Legacy (The New York Times) – January 16, 2012
Tuesday begins a yearlong celebration of the life of Raoul Wallenberg, the Swedish diplomat who chose not to be indifferent when faced with great evil.

Sorsok Közép-Európában (hetivalasz.hu) 2012-01-12
A Nemzeti Múzeumban január 17-én nyíló kiállítással kezdetét veszi a Raoul Wallenberg-emlékév, melynek során Magyarország és Svédország megemlékezik a magyarországi zsidómentés legendás alakjáról, születésének 100. évfordulójáról.

Ember az embertelenségben – kezdődik a Raoul Wallenberg év (zsido.com) 2012-01-04
Január 17-én a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitják meg a Raoul Wallenberg évet, mellyel a svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából hirdettek meg.