RÉGEN VOLT? HOL IS VOLT? CÍMŰ VETÉLKEDŐ KÖZÉPISKOLÁSOK SZÁMÁRA

A Régen volt? Hol is volt? című, évente megrendezett városismereti vetélkedő a magyarországi Holokauszt, az embermentők, a zsidó-magyar kultúra együttélése témáit dolgozza fel, valamint  a Holokauszt- és embermentő emlékhelyeket ismerteti meg a diákokkal.

A tavalyi vetélkedő során a Holokauszt Emlékközpontból induló városismereti sétán vettek részt a diákok. A Belvárosban hat emlékhelyet kellett megtalálni és feladatokat megoldani a Holokauszttal, az embermentéssel kapcsolatban, s erről esszét és kisfilmet is készítettek. A diákok mielőtt elindultak, egy előadást hallgattak meg az Emlékközpontban a korról, a II. világháborúról, a zsidóüldözésről és az embermentők példás helytállásáról. A vetélkedő végső sorrendje a három feladat során szerzett pontszám alapján alakult ki.

A 2011. évi vetélkedő nyertes csapatai:

1. helyezett csapat: Aranymadár (127 pont) a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola, 11. B. osztályából (Felkészítő tanár: Juhász Magdolna) 

2. helyezett csapat: Dunaparti cipők (121 pont) Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola 12. C. osztályából (Felkészítő tanár: Schiffer Éva)

3. helyezett csapat: Puskásosok (113 pont) Puskás Tivadar Távközlési Technikum 13. E. osztályából. (Felkészítő tanár: Sós Ferenc)

A vetélkedőre a Wallenberg Évben is sor kerül. Idén a vetélkedő országossá bővül, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az adott időszak budapesti eseményei mellett a vidéki történések is a figyelem középpontjába kerüljenek. A diákoknak lehetőségük lesz megismerkedni lakóhelyük zsidó emlékhelyeivel, találkozhatnak a II. világháború borzalmait túlélő személyekkel vagy azok hozzátartozóival. Emberi sorsokon keresztül szembesülhetnek az előítéletesség, a diszkrimináció, a fajüldözés embertelen következményeivel. Bővebb információ a vetélkedőről: www.wallenbergegyesulet.hu.

A Wallenberg Egyesülettel együttműködő partnerek: Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, Wallenberg Humán Középiskola. A tavalyi vetélkedőt a Budapest Bank, az ideit pedig a Külügyminisztérium támogatása teszi lehetővé.